Tävlingsdag

Jaha idag var det då islandshästens dag i Helsingborg. Ett stoort evenemang med bland annat landslagskamp mellan danmark, finland, island, finland och sverige. Jag och Tyra startade i lättklass. Det var väldigt hög klass på ekipagen som var med i den lättaste klassen och de som placerade sig hade riktigt fina hästar. Ärligt talat så tycker jag att de platsade i den högre klassen. Men så kan det hända att det blir när arrangörerna av en tävling tillåter fritt antal deltagare till den lätta klassen och endast 20 antal till den svårare. Det är många som inte får plats att starta i öppen klass och då väljer de ju självklart klassen under där de ändå har en chans att vinna vilket de antagligen inte har i elitklassen.. Surt sa räven.

Det som är riktigt trist med islandshästsporten är att det finns för få klasser tycker jag.

Det gick riktigt dåligt för mig och Tyra tyvärr. Det finns lite olika anledningar till detta.
1. Hon stretade emot och trivdes inte med mig och bettet
2. Jag var en riktigt dålig pilot

Förklaring:
1. För ett tag sen var jag till en duktig och välanlitad specialist på hästens tänder. Nämligen Ylva Rubin. Hon upptäckte ett problem i Tyras mun. När jag haft vanligt tränsbett av tredelad eller odelad typ så har det skavt mot tandköttet framför hennes tänder för att de betten verkar inåt/uppåt fattade jag det som. Hon rekommenderade pelhamsstång till hästar som blir så här i munnen för den stången verkar mer vinklat och inte bakåt liksom. Tyra går helt himmelskt bra på detta bett och trivs mycket bättre. I lätt klass får man inte rida på stång. Så det gick dåligt dels för att hon inte blev lättriden och dels för att jag hade bestämt mig redan innan för att det inte skulle gå bra då hon känts helt annorlunda att rida det senaste på stången. Jag testade ha vanligt bett på henne häromdagen och den ridturen gick inte bra den heller. Därför hade jag bestämt mig innan och hur tävlingspeppad blir man då på en skala?????

Dålig tävlingspsykologi helt enkelt.

2. När jag ska tävla så glömmer min kropp av hur det ska kännas när hästen går bra. Jag stelnar till och slutar RIDA. Jag bara åker med. Jag hjälper inte hästen överhuvudtaget att bli motiverad, inte mig själv heller för den delen. NU MÅSTE JAG SKÄRPA MIG! Jag sitter för tusan på en kanonhäst, VARFÖR i hela friden kan jag inte utnyttja det läget och rida som jag gör hemma??? För hemma går det ofta jättebra och känslan finns på plats och hon går som en klocka. Jag blir så trött på mig själv. DUMMA dumma Helena! 

Jaja, denna dag som tävlingsdag glömmer vi hädanefter och så lovar jag mig själv från och med nu att försöka slappna av och komma ihåg hur man gör när man rider även på tävling. Så sjujäkla svårt kan det väl ändå inte vara eller?

Riktigt besviken är jag på mig själv.



Ridbilder

Blev filmad lite häromdagen. Möjligheterna till bra ridning var inte optimala. Vägen sluttade lite och sträckan jag kunde rida på var ganska kort. Meningen med att jag ville bli filmad var egentligen att se hur jag och Tyra såg ut i ökade tempon. Det gick inte alls att öka tempot så som jag ville eftersom sträckan var kort och på mitten var det en väg in som Tyra väldigt gärna ville in på då den gick hemåt :)

Så tempona som visas är någon form av mellantempo men jag tycker hon ser ganska fin ut ändå, eller?
Hade hon iofs haft en annan pilot hde det kunnat se mycket bättre ut. Speciellt i tölten, jag vet inte hur jag sitter haha.








Maffig

Är så tråkigt att denna bild är från en film och att den är så suddig. Tycker hon ser så himla fin ut här!
Får fösöka återskapa detta någon gång i en stillbild :)


Färdig för träning



Tyra gör sig redo för ett intensivt träningspass hemma hos pappa i backarna. Det finns massavis med goa galoppbackar där i skogen. Något som vi inte är vana vid då vi bor vid havet. Här finns endast EN backe och det är liten konstgjord pulka-kulle som inte går att galoppera uppför. Eller jo, det går men det skulle på sin höjd bli 2 galoppsprång uppför. Så temat för dagen var galopp i backar för att stärka baken och förbättra konditionen. Har tänkt att mitt mål är att komma iväg till backar en gång varje eller varannan vecka. Med massa tävlingar och träningar inplanerade samt jobb så kommer målet bli svårt att nå. Men man måste ha ett mål för att överhuvudtaget komma någonstans alls.

Det märktes verkligen på Tyra att hon behöver sån här typ av träning. Jag är uppvuxen i skogen och ridning i backar har alltid förut varit vardag för mig och mina hästar. Märkte hur tydligt som helst på Tyra att detta är hon verkligen inte van vid. Inte det senaste året iallafall sen hag köpte henne. Hon orkade uppför backarna i stillsam galopp men det var några gånger med nöd och näppe. Mina förra hästar har orkat detta hur lätt som helst varje dag.

Summan av denna dag är alltså att backträning är otroligt nyttigt för styrkan och konditionen och det ska jag göra som ofta jag får tillfälle!


I fårhagen

När vi installerade sadelskåpet i transporten så passade jag på att ta med mig Tyra till pappa eftersom han bor i ödemarken utanför Ullared där det finns mycket backar att träna i. Pappa har får så Tyra fick låna en tom hage under tiden jag var där. Hon verkade trivas bra och brydde sig inte alls om att det inte fanns några andra hästar där. Jag tror anledningen var att det fanns MYCKET mer gräs än det finns i hennes hage hemma :D Hon åt så hon höll på att storkna!


Bygga eget sadelskåp

Japp jag och min pappa....eller allra mest pappa :D ...har byggt ett sadelskåp att ha i transporten! Det är himla bra att ha en byggnadsarbetare/snickare som pappa. Min extrapappa är målare och har egen firma så han skafå hjälpa mig måla skåpet sen :)

Materialet har kanske gått till ca 500 kr på ett stort ungefär, ingen koll alls på utgifterna egentligen utan höftar bara fram en siffra nu. Köpte pärlspont, en plywoodskiva, 2 st grejer man kan ha för att hänga ett hänglås i och gångjärn. Resten av materialet hade pappa redan. Köpte en sadelhängare och 2 st tränshängare med.

Sen måttade vi i släpet med hjälp av en pappskiva hur vi ville att skåpet skulle vara format och sågade sen ut detta i en bottenplatta av tjock plywood.

Eftersom Tyra är allra lättast att lasta och köra utan mellavägg så tar jag den enkla vägen och låter henne åka så. Varför krångla till det? Hon är hur lätt som helst att lasta när man inte krånglar till det men kan protestera mycket om man försöker tvinga in henne med mellanväggen i. Bättre att låta hela proceduren vara säker istället och låta henne få som hon vill. Lite fegt och dumt enligt vissa, smart enligt mig. Den dagen jag vill att hon ska kunna åka med mellanvägg så tar jag tag i problemet då. Hon åker utmärkt så här och trivs med att vara i transporten. Eftersom jag då inte har väggen i kan jag inte heller ha ett sadelskåp vid sidan om henne. Därför fick vi vara lite kreativa och bygga en annan variant.

Tror inte det är många som har ett sadelskåp som är totalt måttbeställt efter hur släpet ser ut där framme :)
Råkade ju dessutom köpa ett släp utan sadelkammare.

Så här ser skåpet då ut:





Och så den stolta pappan som byggt spektaklet





Det finns alltså ett lock upptill där jag kan lägga vad jag vill. Typ schabrak, täcke, borstar, boots, spö osv. Där nere hänger sadeln lite vinklat men det går bra att få in den ändå. Där finns även gott om utrymme för att ta med sig tex vatten och stängselgrejer om man vill. Ska även köpa en påse som man kan ha extra hö i att ta med till tävling.
Skåpet blev hur bra som helst! Hade inte kunnat bli bättre :)


Gracie

Vår katt Gracie vaktar mina schabrak :)


Bloglovin

Vill du inte missa ett enda inlägg jag gör? ;) www.bloglovin.com kan du besöka om du har många bloggar att följa och svårt att hålla reda på alla.

Min är ju dock viktigast att följa haha


Ridbilder

Fick förfrågan om jag kunde lägga upp ridbilder. Här kommer lite på mig och tyra för ett halvår sedan. Detta är under ett dressyrpass. Töltbilden är nog i ett skröltmoment om jag inte minns fel. Hade precis börjat hitta till en bättre form på henne. Nu för tiden gissar jag att det ser bättre ut. Måste få någon att fota mig snart igen :)


www.showjumper.se

Jag är med och tävlar HÄÄÄÄR


Ryttarbrev

Iiiiih nu har ryttarbrevet till islandshästens dag i Helsingborg den 25 mars kommit!!!!

Blir nervös!

Ska rida lättklass. Ville ridit den svårare öppna klassen egentligen men den blev full hur tidigt som helst. Även reservplatserna är slut. Eller det är ingen ide att ens ställa sig i reserv verkar det som.

Det enda jag hoppas är att jag och Tyra lyckas kvala in till att rida för publiken under programmet. Vi har absolut en chans. Hoppas inte JAG sabbar det hela bara. Har en dum förmåga att sluta rida och bara åka när jag tävlar. Världens sämsta förmåga på en häst man inte kan åka runt på. Tyra är inte den tekniskt lättaste hästen att rida för att det ska bli bra.

Min kropp blir liksom som gelé och jag får inte alls till det på tävling. Det går så mycket bättre när jag tränar hemma. Men övning ger färdighet. Det är bara att fortsätta tävla för att övervinna nervositeten.


Fantastiskt väder

Idag har varit helt fantastiskt vårväder! Blåste lite precis som det alltid gör vid havet. Vi har havsutsikt från hagarna så Tyra är en riktig västkust-tjej!
Stod utomhus och gjorde ordning henne idag. Precis vid stallet är det alltid vindstilla och solen gassade idag. Vilket gjorde att det blev väldigt varmt där.
Hade sånt lyckorus i kroppen idag. Jag älskar våren!
Det är precis såna här dagar jag förstår varför jag lägger så otroligt mycket pengar på mitt intresse. Det blir ju lätt att tusenlapparna bara rullar iväg från en när man har egen häst. Det kostar SÅ mycket men ger mig SÅ mycket tillbaka!

Bestämde mig idag för att rida en ganska lång runda och för det mesta hålla ett lågt tempo i tölt men även lägga in sekvenser med mellantempo och ökat tempo. Med långdraget lågintensivt tempo i tölt eller trav bygger man kondition i distanser och det var just det som stod på träningsschemat idag.

Red förbi mitt gamla stall och träffade på min vän Paulina och hennes islandshäst Venus. Det var just dom två huvudsakligen som fick in mig i islandshäst-världen. Det är jag evigt tacksam för!!!
Paulina har inte sett mig och Tyra in action på ganska länge så jag tog ett varv för att visa upp oss i tölt och hon blev positivt överraskad över hur mycket vi har utvecklats jag och Tyra :) så kul att höra!

Fantastisk dag detta! Det är bara början med. Nu har vi det härliga halvåret framför oss och snart är det tävlingssäsong :)


Pälsen växer ut

Mitt hjärtegryns päls har börjat växa ut. Det värsta är att pälsen har bestämt sig för att växa ut helt oregelbundet :D eftersom jag är otroligt noggrann när jag klipper så vet jag att det inte beror på dålig rakning från min sida. Varför ska då hennes päls växa ut så här? :D hon ser inte klok ut. Bilden visar inte verkligheten. Det är värre egentligen haha.

Dessutom har jag märkt att jag lyckats klippa av det längst ut (in) på manen på vänster sida. Det växer ut som nån slags punkfrilla under all annan man. Snyggt haha.
Det bästa med det är att det syns inte vanligtvis. Syns bara när vinden tar tag i manen på vänster sida och allt lyfts.


Åkte från vintern...

...och kom hem till våren <3
Får se hur länge "våren" håller i sig. Det är ju trots allt vinter i mars oftast också.
Stod ute o borstade Tyra idag och red sen till havet. Helt underbart väder!
Saknat min Tyra!


RSS 2.0