Ute dygnet runt

Igår fick jag med ett inlägg som var skrivet för flera dagar sen om att vi hade diskuterat om att släppa ut islänningarna dygnet runt. De går redan ute dag som natt och det har de nog gjort nån vecka nu.

Det är så skönt att veta att ens häst får vara ute och röra på sig alla dygnets timmar :)


Beta beta

Tyra älskar gräs!!! Det är så här en fredagskväll ska spenderas!

Eller har ni något bättre förslag? ;)



Låter henne beta lite fritt på gräset utanför hagen för det är inte så mycket grönt och fint gräs i hagen. Så är det när man är islandshäst och måste vara rädd för fång och sånt.
Min förra häst, ett halvblod, fick lätt fång en sommar så jag är väldigt försiktig med gräs till Tyra eftersom hon tillhör en ras som är fångkänslig.
Halvblod är ju inte lika känsliga, eller brukar inte vara lika känsliga, och ändå fick min häst det.


Mockning

Igår stod lite mockning på schemat. I hagen denna gång. Tycker man ska mocka hagar om de är av det lite mindre slaget. Ser fräschare ut, ÄR fräschare samt håller parasitspridningen på en lägre nivå förhoppningsvis.

Brukar du mocka i hagen? Hur ofta?

Var otroligt varmt. Jag hade dock varit instängd på jobbet hela dagen. Vi diskuterade lite igår jag och ägaren till den andra islandshästen Muni som Tyra går med. Kom fram till att vi släpper ut de dygnet runt om det fortsätter vara så här fint. Det finns ju en viss tendens till att det blåser som attans när man bor vid havet. Regn och blåst samtidigt brukar inte vara någon hit på natten när temperaturen inte är så hög ännu så får se vad vädergudarna säger men det ser sannerligen lovande ut.


Bästa vännen

...det är min Tyra det.

Idag hade vi en skön runda längs havet. Nästintill totalt vindstilla var det :)

Tränade start och stopp i tölt. Samlade skritten noga innan jag började tölta och hade ganska lätt kontakt med henne sen. Hon höll sig i bra samling i kort kort tempo tölt av sig själv. Sen när jag hade gjort så några gånger tröttnade hon nog. Hon tyckte stoppen var totalt onödiga och började slarva i skritten. Nöjde mig så hon fick skritta lite på långa tyglar. Sen körde vi några tempoväxlingar in i mellantempo från kort tempo. Hon blir så jäkla pigg när man kör tempovxl!
Vill bara springa fort. Hon kändes fin och gjorde nedtagningarna bättre än förra gången vi tempoväxlade.

I övrigt var det en slapp ridtur. Blev mycket skritt. Det var en sån dag helt enkelt :)


Stranden

Igår tog jag och Tyra oss till stranden. Satte mig på en sten en stund och filosoferade lite. Ganska skönt väder var det också. Vädret hade varit bråkigt på förmiddagen men lugnat sig betydligt mot kvällen.

Härligt att kunna rida nere vid stranden! Nu är stora långa stranden i Olofsbo stängd för sommaren så man får ta sig till andra lite mindre stränder istället.

Red mest ganska planlöst igår så att Tyra skulle få slappna av lite. Efter lilla filosofstunden var vi ganska avslappnade dessutom :)

SÅ härligt att sommaren är på vääg!


Kort plan

Nu har jag både en kort- och långsiktig plan för Tyra.
Kortsiktiga planen har som mål att det ska gå bra på dressyrtävlingen vi ska på den 26 maj. Fokus här ligger på grundgångarterna och då med fokus på att rida bra vägar, göra bra övergångar och träna samlad galopp på volt. Detta är nämligen det jag tror vi behöver träna mest på. Tölten lägger jag liiiiiite åt sidan nu i två veckor.

Sen ska det tränas som tusan på tölt! Jag har tänkt mig göra måååånga övergångar och tempoväxlingar. Hon ska även stärkas ännu mer med vattenträning och klättring samt bommar och hoppning. Övergångar och tempoväxlingar är ju också stärkande.

Ska även långsiktigt fokusera på mer tempo och arbetsvilja i tölten. Mer ridning kommer krävas från min sida. Ska experimentera lite. Har glömt bort högre tempo i tölten och det märks kan jag säg. Mycket träning på ovalen ska det bli. Ska även träna på att släppa fram henne mer i traven utan att det blir galopp. Vet att jag kan plocka mer poäng där.
Galoppen ska bli mindre framtung med mycket övergångar.

Jag är dålig på att experimentera i ridningen plus att jag måste bli bättre på att växla mellan tempo och gångarter samt halter.


Djarfur open

Var och tävlade igår. En tävling jag på några sätt helst vill glömma.
Red V5 och T7. Tölten var verkligen inte på sin rätta plats igår. Hon var definitivt inte i form. Stjärnkikade hela tiden och sänkte ryggen. Ville heller inte gå fram alls i tölten. Fick kämpa för att få fram henne. Blir lite orolig att något ska vara fel. Att hon har ont någonstans. Hon var tydligen väldigt travtaktig när man tittar på kommentarerna för jag fick poäng runt 3-4.

Jag vet inte alls vad som hände med hennes tölt igår. Något var riktigt fel. Jag känner ju fortfarande inte riktigt hur det ska kännas. Lyssnar mycket efter takten istället och jag tyckte det lät fyrtaktigt men det gjorde det antagligen inte.

Förra tävlingen i björketorp där fick jag i ena varvet 4,5 och andra 5,0 för tölt i T8. I V5 fick jag 5,0. Ingen travtakt att tala om i kommentarerna.
På kvaltävlingen sist fick jag varierat i tölten men ingen kommentar om travtakt där heller. Fick mellan 5,0-5,5 i arbetstölt om man tänker bort avdraget för att jag red för fort. Ingen travtakt fanns med i kommentarerna.

Vad har då hänt på 3 veckor sen senaste tävlingarna? Vad har hänt med våran tölt? Hur ska vi komma till rätta med detta???
DET är den stora frågan just nu.

Skritten, traven och galoppen gick däremot bra igår. Skritten var lite spänd så där hade vi kunnat höja oss mer tycker jag.

Fick två kommentarer som jag tar med mig och det var en om att jag gjorde fin galoppfattning och en om att hon hade fint sträck i traven :)

Vår T7-ritt blev dessutom lite förstörd för tjejen jag red med ramlade av så jag fick stå och vänta länge. Sen fick jag tyvärr rida om programmet helt själv. Tyra ville inte va kvar på banan själv så hon stod emot en del.

Annars är hon fantastisk att ha med sig på tävling :)

En liten bild från dagen:


LC:1

Varför endast tävla gångartsgrenar med sin islandshäst tänkte jag. Så nu ska jag rida programridning på Olsegården i tvååker den 26 maj. Min allra första dressyrtävling! Har bara hoppat innan när jag hade "vanlig" häst.

Det ska bli sjukt kul! Min Sara i stallet ställde upp och tittade på mig och Tyra när vi red genom programmet igår och vi fick godkänt :) Sara tävlar dressyr på sin halvblodsvalack och håller på att klättra i klasserna. Han är en unghäst och kommer gå långt :) eftersom Sara är så duktig litar jag på hennes omdöme att vi ska klara detta :D

Vem vet, får jag godkänt och det känns bra så kanske jag kan vara med i någon lokal dressyrtävling också. Då måste jag skaffa storhäst-licens till Tyra och gå med i en vanlig klubb också tror jag. Då får vi tävla mot stora hästar :D


Lastträning

Det senaste har Tyra börjat med en dålig ovana. Hon är hur lättlastad som helst hemma. Hon springer på transporten och jag bara visar henne vägen in. Inga problem What so Ever.

Däremot så vill hon inte bli lastad när vi inte är hemma på trygga gårdsplanen! Mycket irriterande. Vi har bråkats så smått de senaste gångerna vi ska hem. Det har inte tagit sjukt lång tid att få på henne men tillräckligt för att jag ska känna att det är ett rejält irritationsmoment. Jag vill att hon ska gå på lika lätt var vi än är!

Därför kom jag på den briljanta idéen att lasta henne. Åka en sväng och lasta ur henne samt lastträna på okänd mark :)
Åkte till Falkenbergs ridskola först (forf) och där ville jag faktisk att hon skulle krångla så vi kunde få träna på krångel-momentet. Självklart ville inte damen ge med sig hur lätt som helst. Hade utrustat henne med repgrimma för bättre kontroll. När hon backade eller stod emot så gjorde jag detsamma. Så fort hon tänkte framåt fick hon eftergift. Krävdes inte mycket övertalning faktiskt innan hon var hur lättlastad som helst igen.

Körde till ställe nummer två typ mitt i stan :D där gick det galant :)

Duktig tös!

Hon kunde tyvärr inte tänka sig att posa för en bild så det blev lite suddigt.


Whitaker

Idag köpte jag nya ridbyxor. Ett par supersnygga oskodda bruna med guldsömmar från Whitaker!

Har velat ha ett par oskodda länge nu. Ett par bra sommarbyxor känns de som. Man blir ju oftast rätt svettig om rumpan på sommaren i ett par skodda ;)
Dessa var i det tyget jag gillar som påminner om det som pikeurs ridbyxor har. Smuts fastnar inte lika lätt och så känns de svalare.

Premiär-red i dem innan och de får betyget mycket väl godkända :D

På bilden syns även ett schabrak jag köpte från hööks häromdagen. Blått är det och i solen skimrar det en massa. Passar mig perfekt!


Vann :)

En tävling hos tennisryttarna.blogg.se
En länkning. :) statistiken sköt i höjden kan man säg. Tack för det hihi. Får jag nog ännu mer motivation att blogga.
Hoppas appen sköter sig!!!!

Idag skötte Tyra sig väldigt bra iallafall. Blev ett dressyrpass på ridbanan idag. Red mycket start/stopp i galopp-halt och tölt-halt. Fina Tyra :)


Jag är med och tävlar :)



Tävlingen hittar du HÄR

Jag har dessutom gillat fagerdesign på facebook :)

Strandritt

Vi har det så himlans bra så vi bor precis vid havet och kan rida på stranden när vi vill. Idag tog jag och Sara i stallet, som har en halvblodsvalack vid namn Santino, med oss kameran och fotade varandra :)

Dagen idag var hur fin som helst! Varmt och skönt och kunde rida i tshirt utan problem. Nere på stranden var det flera galningar som badade och låg massa folk och solade. Vi badade visserligen också men bara halvt :)

Tyra stog emot lite när vi var i vattnet och ville gärna upp men det var så kul!

Tänk om hon kunde lyfta på benen på samma vis när man red vanligt ;) Jag tränar mycket i vattnet för att stärka min häst då vi inte har några backar att rida i. Man kan rida precis som vanligt i vattnet men med fördelen att hästen får jobba hårdare på ett skonsamt sätt. Jag brukar rida i intervaller där jag rider på djupare vatten en stund och går till grundare vatten den andra stunden.

Sen på vägen hem när jag skulle ta tölt från galopp hade Tyra i någon form av obalans två gånger och gick istället i pass. Blev totalt chockad då hon ju är en fyrgångshäst! Nu i efterhand ångrar jag att jag störde henne i det momentet för att få tölt som jag ville ha från början. Jag borde låtit henne vara bara för att se vad hon hade gjort. Skulle varit intressant! Får se om det kommer fram någon mer gång. Jag tänker iallafall inte be om det igen eller leta efter det. Kommer det igen så gör det.







En rolig bild på Santino utan öra och en blyg Tyra :D



Fina ekipaget Sar och Santino får också en plats här :)


RSS 2.0