Träning för Reynir

Igår var det äntligen dags. Träning för min isländske tränare Reynir! Han är otrolig. Har en sån förmåga att läsa både hästar och ryttare. Sist jag red för honom var i september och då sa han till mig att rida Tyra i form alltid för att hon ska förstå att när jag sitter på henne ska vi arbeta och hon ska lyssna på mig. Detta har jag tränat på varje gång jag ridit henne och känt själv att det har gått väldigt mycket framåt.

Igår sa Reynir till mig att det är MYCKET stor skillnad på oss från förra gången. Han sa att jag är en duktig och tekniskt bra ryttare som vet precis vad jag ska göra MEN jag måste tro mer på mig själv och tro att det jag gör är rätt och sluta "tycka synd om hästen". Han har så rätt! Jag mesar oftast i min ridning dels för att jag tvivlar på mina egna kunskaper och för att jag är rädd för att vara för hård mot Tyra. Tack Reynir för att du pushar mig på ett så bra sätt!

I början när man rider för honom får jag alltid börja med att visa hästen så som jag rider henne hemma och jag började då som jag brukar. Nämligen att mesrida :D
Sen sa han till mig att jag måste ha mer pondus i min ridning och han gav mig verktygen för hur det ska gå till. Mer tempoväxlingar och framförallt mer tempo och aktivt ridande. Sen blev han hur nöjd som helst med oss och vi fick massa beröm för aktionen och takten. Han lever sig in så mycket när han tränar sina elever och det är himla roligt. Han hojtade en massa på isländska som jag inte fattade men jag förstod att det var något bra iallafall :)

Så nu ska jag köra lite med Tyra en eller två gånger i veckan framöver o resten kan jag få mesrida lite lite :D

Svävade på små moln efter träningen igår. Fasiken vad kul det är! Nu vill jag tävla!


Helikopterskrämda

Sorry för avsaknaden av radbrytningar i detta inlägg. Funkar inte riktigt att skriva från mobilen. dag var jag och hälsade på kusinen och hennes häst som bor på hoppcentrum i glommen. Hon köpte ett superfin ulltäcke av mig som jag hade på min förra häst kakan. Hade mer än gärna använt det till Tyra egentligen men det är ca 3 storlekar för stort. Hon hade drunknat i det min lilla pålla :D Schackis och Julia verka ha det bra där borta. Hoppas de blir nöjda med täcket. Åkte en sväng till horsefarm i skogstorp för att köpa mig ett schabrak. Egentligen tänkte jag bara köpa blindbrodd men så råkade jag gå in där schabraken är o så var det kört. Det svåra med att ha en islandshäst är att man har en liten häst men sadeln är i vuxenstorlek men dock kortare än vanliga dressyrsadlar ofta. Schabrak finns oftast bara i ponny- och fullsize. Ponny blir för litet och full för stort. Lyckades dock hitta ett ponny som var stort i storleken från Equiline. Ett mycket fint ljusblått. Hade för lite pengar med mig o ville lägga undan det så länge men eftersom jag brukar handla där fick jag det till ett mycket billigare pris. Vilken service!!! När jag sen var ute o red hände något mycket ovanligt! Såg en helikopter på långt håll och tänkte att den inte skulle störa oss MEN helt plötsligt kommer den mot oss i en rasande fart! Hann inte tänka mer än att jag samlade ihop tyglarna fort som tusan och försökte förbereda mig på att hålla mig kvar för var helt säker på att Tyra skulle fly. Helikoptern dånade förbi strax ovan våra huvuden fruktansvärt lågt! Kunde känna vinden från propellrarna! Tyra blev som förstenad och fastfrusen. Flydde inte som jag trodde hon skulle utan bara borrade ner hovarna i marken och började darra som om hon frös hejdlöst. Såg att helikoptern vände och körde tillbaka mot oss i en ännu högre rasande fart, fortfarande lika otroligt lågt. Kastade mig av tyran och gjorde mig beredd att hålla i henne så hårt jag kunde. Men hon flydde inte denna gång heller. Helt förstenad av skräck blev hon. Vägrade röra sig en meter till en stund efter monstret försvunnit. Fick loss henne och tänkte först ringa polisen. Sen hejdade jag mig och ringde Lennart istället. Han sa att han sett i tidningen att de skulle vara ute med helikopter och kolla ledningar. Mycket riktigt stod jag nästan exakt under en sån ledning :( kunde inte föraren dock visa lite jäkla respekt och lugnat sig lite!!!??? Som jag ser det hade precis vad som helst kunnat hända. Jag hade tur idag med att Tyra reagerade som hon gjorde. Halt som det är dessutom. FY!!! Vet inte om man kan klaga till någon? Förhoppningsvis såg inte föraren oss. Gjorde han det men struntade i oss hoppas jag han tänker till nästa gång han gör så ovanför en häst!

Tyra och solnedgången

Igår tog jag en magisk ridtur ner till havet. Ganska kallt men det var egentligen bara mysigt. Totalt spegelblankt var havet. Knappt en krusning på ytan. Där stod jag och Tyra och såg solen försvinna. Tyran var pigg och glad. Än en gång tänkte jag för mig själv att alla pengar jag lägger på den här lilla pållen är värt det. Hon är värd varenda krona :)

Otur

Usch.
Först hade jag tur i förrgår när jag fick en reservplats till lektion för en av Sveriges bästa islandstränare som jag ridit för förut. Sen otur för att transporten gick sönder och sen tur för de som har mitt stall är världens snällaste så mannen på gården ska hjälpa mig laga transporten o sen världens otur för lektionen är inställd ikväll :( snyft.
Kanske ändå bra för bilen lät lite konstigt när jag körde innan...... Sebbe får kolla på det sen.

Hovslagaren var ute och fixade Tyras små och santinos stora fötter. Eftersom man inte får ha skor som är bredare än 23 mm på islandstävlingar så mätte vi skorna innan. Tur var väl det för inte visste jag att det kunde skilja så mycket i bredd på olika skomärken. Så de vi satte på Tyra är ca 20-21 mm breda. Hade jag i en hovbeslagskontroll blivit påkommer med för breda skor hade jag omedelbart diskvalificerats. De får inte heller vara tjockare än 10 mm och alla 4 måste vara i samma material.
Tyri fick också små svarta snösulor och broddar så nu är hon rustad för vinter, nu kan det få komma hur mycket snö som helst!!!


Lastträna

Idag har jag lasttränat tyran. Vi ska iväg på kurs för Reynir Adalsteinsson imorgon på kvällen. Var längesen jag körde henne någonstans så kände att jag ville lastträna lite då hon har en stark egen vilja min lilla ängel. Det gick hur bra som helst. En liten tveksam start var det allt men efter nån minut så gick hon in så snällt. När hon insett att man får morötter när man varit duktig lastade hon sig själv sen :) behövde bara visa henne vägen in! Underbart. Känns bra inför imorgon!

När jag hade kopplat på släpet idag och tagit ner bakluckan så hörde jag något som pyste. Tänkte att vad fan har det blivit punka på mina helt nya vinterdäck nu också...men det slutade pysa sen. När jag sen skulle ta upp bakluckan så var det som om den var fastmurad i marken för det var då jäklar vad tung den hade blivit helt plötsligt. Fick efter en mindre kraftansträngning upp luckan. Ringde ett samtal till min extrapappa Lennart som är en av dem som brukar få ta emot sådana här panikartade samtal från en bekymrad Helena. Han trr att det är en av de dära gasdämparna bak som gått sönder. Ska ju ha släpet till kursen imorgon så ska åka runt och se om någon kan laga detta åt mig imorgon. Annars får jag ha en medhjälpare till att få upp luckan :D

Gummi

Hade tänkt att idag åka till min mamma och min extrapappa som bor i skogen för att träna i backarna med Tyra. När man bor precis vid havet är avsaknaden av backar otroligt stor. Det finns helt enkelt inga. Har längtat efter att galoppera uppför och rida i skogen. MEN det ska bli ett jäkla väder, någon form av snöstorm eller liknande så jag får helt enkelt vänta med detta.

Istället ska jag och Amanda åka en sväng till ett ridhus i närheten och titta på när Gummi Einarsson håller kurs för några lyckliga islandsryttare. Jag hade gärna varit en av dom men fick reda på kursen lite för sent. Gummi är nämligen flerfaldig guldvinnare i olika former av flygande pass både på SM, NM och VM. Nu kan ju inte Tyra pass för hon är en fyrgångare men hade varit lärorikt ändå :)


Ländtäcke

Tänkte mig inte riktigt för när jag köpte en close contact-sadel med enkla kåpor känner jag :D det finns verkligen INGENSTANS att fästa ett länd- eller ridtäcke :D

Men problem är till för att lösas så det ska nog gå bra ändå :) idag red jag med benen över det som egentligen ska kilas fast under kåpan o det gick iallafall bra i ridhuset. Tänker inte byta sadel, denna får vara kvar ett bra tag!


Premiärtur på morgonkvisten

Jaha nu går jag och skrittar av tyran i ridhuset samtidigt som jag bloggar. Det gäller att ha bra simultankapacitet när man ska få tid till saker och ting :)
Första riktiga ridturen i nya sadeln gick över förväntan. Oooh så bra det gick rent ut sagt. Hon trampade på som tusan i traven och töltade med bra aktion kändes det som och både i galoppen och tölten kom hon till en form hon inte riktigt haft förr tycker jag. Har även känt att gamla sadeln glappat både åt sidor och vid bakvalvet vilket har stört min sits. Denna glappa inget så jag satt himla stadigt. Sadeln får än så länge klart MVG :)

Nu bär de av till jobbet snart sen är jag ledig i 5 dagar!!! Sen ska jag på utbildning. Kul :)

Nedan kommer en bild på en Tyra som ser ut som en köttbulle :D det ska ändras på <3


Equipe emporio

Idag fick Tyra en ny sadel :) utprovad av Eva karin Bengtsson som säljer bl.a. Equipe, hrimnir och eques sella. Eva Karin har bland annat vunnit vm brons i T2. Hennes hemsida är www.dalhemstolt.se

Hoppas denna sadel kommer passa oss bra. Det är en equipe emporio som är tillverkad februari 2011 och använts som demosadel sen dess. Skulle den inte passa längre fram går de att byta in mot en annan sadel så det är ju bra!


Tyras stamtavla

Tyra från Lysegården
Född 2001-06-23
Far: Sjoli fra Thvera, Skidadal
Farfar: Solon fra Holi
Mor: Gaefa fra Hofsstödum
Morfar: Mani fra Hofsstödum

Tyra är en livmodersimport och kom hit i mammas mage, föddes på Lysegården i Göteborg :)


Bild på Tyra :)


Min Tyra

Välkommen hit :)
Här har jag tänkt skriva om mig och min häst. Kommer skriva om vår vardagsträning och tävlingar samt annat smått & gott. Bloggar från mobilen nu så detta inlägg blir väl inte det längsta som skrivits i historien. Tänkte ändå ta och försöka få hit en bild på min fina. Får se om det fungerar att lägga upp från mobilen.

Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0