1 år sedan idag

Idag är det exakt ett år sedan som min älskade Tyra fick följa med mig hem <3


Glömde säg

...att jag är ändå sjukt glad för om jag inte haft för högt tempo i arbetstölten hade jag av en domare fått 5,5 i både v2 och T3 :)
Egentligen fick jag genomgående sämre poäng pga för högt tempo och fel galoppfattning. Det är ändå ok saker att få dåligt för. Det är nämligen verkligen något jag kan påverka själv till det bättre :)


T3 och V2

Jaha ja. Red T3 och v2 idag på en drop in tävling.
Det gick inte makalöst bra. Jag måste öva tölt, tölt och TÖLT!!!!! Mest ökad. Ojojoj vad dåligt det gick i tölten. Arbetstempot hade varit ganska bra om det inte varit för att jag red för fort. Fick 1,5 i poängavdrag för för högt tempo. I båda grenarna av alla domarna.

Fick inte bra på ökat tempo. Tempot var för lågt och obalanserat. Dessutom behagade inte damen att gå fram speciellt mycket av sig själv alls så fort vi närmade oss utgången.

Fick fel galopp.....2 gånger....=minus 1,5 poäng. Suck.

Traven gick dock fantastiskt bra! Liksom skritten.

Men på hemvägen. Ja då visade Tyra verkligen vilket register hon har i både tölt och trav. Jävlar vilken fantastiskt häftigt både ökad tölt och ökad trav!!!! Fy fan vad bra hon gick! Varför varför varför kan hon inte ge mig det på banan?
Beror det på att jag är dålig på att plocka fram den när JAG vill? Snälla Tyra. Nästa gång kan du väl snääääällaaaa visa dig från den sidan på ovalen framför domarna :)


Rullaren




Tyra med sitt lunch-hö på tävlingsplatsen i väntan på finaler. När hon blivit varm när man ridit henne är hennes älsklingsritual att rulla sig :D Så det har hon också hunnit göra. Tur hon hade täcke, värre blir det längre fram när pälsen vuxit ut och hon inte behöver ha täcke... :)

Det var så kul efter vår ritt i V5 för det kom fram flera stycken till mig som jag inte känner och sa att det såg fint ut. Då blir man glad!!!

Imorgon ska vi rida bedömningsridning på Tölt i Väst. Ska testa på T3 och V2 trots att vi inte alls är redo för att tävlingsvisa den ökade tölten. Det struntar jag i för jag vill veta vad jag får för poäng i de övriga gångarterna när jag har pelhamet i. Jag tror att tempoväxlingarna i T3 kan bli lite svåra med för det har vi inte heller övat så värst supermycket på :) Men det ska bli kul och det känns så himlans bra att det inte är en tävling utan bara bedömning. Kan man känna sig mindre nervös. Dessutom tror jag det är Barbro och Otto Bäckström som dömer eftersom de anordnar tävlingen och de känner jag ju lite.

Idag blir det ganska lugn ridning. Ska dock testa öka gångarterna en gång och tempoväxla en gång samt ta ner henne från galopp till tölt en gång. Hon tävlade ju i söndags så det blir lite tätt detta men det gör inget. Var ute på en timmas barbacka-skritt-tur igår. Myysigt!

Lite bilder från tävlingen

Är takten bra eller är det travtakt här? Jag kan varken se eller känna travtakt. Jag hör om det inte är fyrtaktigt men det är ju inte alltid man verkligen hör för att det tex blåser rätt in i öronen :D
Sen vet jag att hon är väldigt hög i formen. Hon blir det med vanligt bett. Blir bättre på stång. Men det är säkert en portion ryttarfel också....









Traven då. Hade önskat mer sväv och mer framåtgripande rörelser. Jag vet att hon kan. Jag måste bara lära mig att plocka fram det mer :) Kanske att jag håller i henne för mycket så att hon inte får sträcka ut tillräckligt?













Skritten. Vår bästa gångart :)





Galoppen som jag vill ha mer på rumpan och inte så framtung. Hmm, får träna mycket bakstyrka som ju även behövs i tölten. Mycket tempoväxlingar (har vi nog slarvat med) och vattenträning och galoppfattningar...
Fick kommentaren "medelsväv" här. Hade gärna haft mycket mer sväv.





Bilderna är från en film, filmade med min Iphone4 S. tycker kvaliteten blir riktigt bra! Dessvärre får jag inte in filmen i min skitdator så det fick bli så här istället. Har tagit kort på filmen på iphoneskärmen med Iphonen. Ni som har en sån fån förstår nog vad jag pratar om annars kan jag förklara ;)

Nå, vad tycker ni????????

Redogörelse från tävlingen kan ni läsa längre ner.

Sponsortävling Jór islandshästklubb

Japp idag var vi iväg minsann, till Björketorp och tävlade. Red V5 och T8. Kom med i sista stund till denna tävlingen och gick in med inställningen att jag skulle dit och träna men målet var dock såklart att ta sig till final och höja mina poäng i tölt framförallt.

Det gick jättebra. Domaren håller hårt på poängen och trots detta fick vi 5.1 i V5 och 4.7 i T8. Detta är de högsta vi fått hittils. Med ännu mer träning och träning på att tävla kommer detta gå mycket bättre! Lär mig mer och mer hur jag ska rida för att få bra poäng för varje tävling som jag är med i. Måste bland annat trycka fram henne mer i traven utan att få galopp samt släppa fram henne mer och försöka få upp framdelen mer i galoppen. Tölten också ja...där behöver vi jobba mycket men jag fick så fantasiskt bra poäng idag för att vara jag i kort tempo! 5.0!!! Försökte öka tempot i ena varvet men det blev inte bra. Rollningar och hög i formen resulterade i 4.5. Jag klarar inte av att rida ökat tempo och eftersom jag enbart jobbat med kort tempo i princip sen jag fick henne så klarar vi två tillsammans inte av det tempot just nu. Träna, träna, träna!!!

Vi har iallafall höjt vår kort-tempo-tölt-poäng från runt 3-4 till 5 :)

Kom till A-final i båda grenarna.

T8-finalen:
Red på ganska lugnt och satsade på det kortare tempot. Hon kändes nästan exakt likadan som i 5.0-ritten i töltuttagningen men ändå fick jag bara 4.5. Förstår inte alls. Men hon dömde nog hårdare i finalen tror jag, eller så råkade hon bara titta under de sekvenser d det gick sämre kanske hehe. Kom på 5:e plats vilket jag är glad över.

V5-finalen:
Trodde hon skulle vara trött nu men icke. Hon tände till som tusan. Kan ha varit för att det var 9 pers som gick till A-final för det var väldigt många som låg på samma poäng i uttagningen. Hade jag kunnat kontrollera henne bättre i finalen hade vi kunnat få riktigt fina poäng tror jag för hon var med på noterna. Lite för mycket dock.
I tölten kändes hon som i uttagningen men fick ändå 0.5 poäng mindre. Mystiskt. traven då, jättefin verkligen! Flög fram och hade bra steg och allt....MEN...hon slog upp i galopp för jag satsade för hårt och hon var för på.
Tänkte att shit hoppas domaren tittade bort nu men inte ska man ha sån tur inte :D 4.0 blev det i traven. Gissar vääääldigt mycket på att hon råkade se vårt felsteg.
I skritten var hon pigg och på tårna samt väldigt nära till trav hela tiden. Lite stretig eftersom jag höll igen henne. Fick 5.5 för skritten. Gissar att det hade stått Överilad skritt eller liknande om jag fått några kommentarer på det.
I galoppen drog hon iväg som ett skållat troll och tippade nog framåt en del, kommer inte ihåg vad jag fick för poäng där. Kom på delad 6:e plats iallafall...

En liten bild från dagen:

Förlåt

Har ingen motivation riktigt till att blogga. Hoppas den kommer tillbaka snart. Är dock så fruktansvärt trött på blogg-appen som är så seeeeg och värdelös på att ladda upp bilder med. Har inte orkat byta bloggställe heller. Är lite för lat för det :D

Med Tyra går det iallafall bra. Hon går bättre när jag rider på tredelat bett med. Mycket för att jag bestämt mig för att låta henne vara när hon tjafsar och för att jag inte går in med inställningen att det ska gå dåligt. Inställning betyder mycket!

Skulle tävlar i måndags men det var snöstorm och klass 1- varning så jag tog det säkra före det osäkra och höll mig hemma. Trist som fan men vem vill köra till Göteborg och tillbaka i dåligt väglag med sommardäck?

Snart är det dock tävling igen. Redan på söndag till och med samt på onsdag :) på söndag blir det T8 och V5. På onsdag ska jag rida en drop in tävling utan placeringar. Man får enbart en bedömning och därför tänkte jag testa rida öppen klass för att se hur bedömningen blir annorlunda i de enskilda momenten med stångbett. V2 och T3 har jag bestämt mig för där. Är dock rädd för momentet med ökad tölt då jag inte har särskilt bra koll på det tempot. Har mest ridit kortare tempo i tölt för att lära mig hur gångarten ska kännas.

För er som inte vet har jag bara ridit islandshäst på riktigt i ett år. Tänka sig. Jag har haft Tyra i ett år nu :)


Tänk då när vi vann



Jag och Tyra lyckades med bedriften att vinna vår första tävling! Jag hade då haft henne i endast två veckor. Hoppas att denna tävlingssäsongen kommer gå bra och att vi kommer iväg på många tävlingar. Får se hur många det blir egentligen. Det är dyrt att tävla islandshäst. Anmälningsavgiften kostar några hundra och sen måste vi oftast köra ända till göteborg eller helsingborg. Bensinen är sviiiindyr nu och bilen drar extremt mycket med släp och häst påkopplad.

Hörde något om att det är på gång med islandshäst-inriktning på ridgymnasiet i varberg och att de även bygger en ovalbana. Hoppas verkligen det bildas en klubb där så det kommer ske tävlingar även i varberg i framtiden. En del tävlingar gå ju i Falkenberg men så vill man ju åka på fler än bara de som anordnas här.

Enklare med storhäst då man inte behöver åka så långt.

Längtar




Jag längtar så oerhört mycket till våren och sommaren! Våren har redan börjat smyga sig på lite försitktigt och man kan ju inte bli annat än lycklig. Jag och min sambo har eventuellt stora grejjer på gång om vi vågar. Ibland måste man våga för att vinna. Detta är dock så stort så det är nästan för stort. Får se vad det blir av det hela men jag lär ju inte kunna hålla mig från att berätta här om det som kan hända, händer....


Träning för Thomas

Testade träna för Thomas Ekholm som har Svalbacka islandshästar. Deras hemsida kan man hitta på www.svalbacka.com.

Träningen var väldigt fokuserad på tävlingsvisning eftersom jag ska tävla på påsktävlingen annandag påsk på Säve :) Han gav mig väldigt mycket tips som jag nog alldeles säkert kommer ha användning för nästa måndag. Ska fokusera på att få Tyra avslappnad. Som det är nu så går hon väldigt mycket emot bettet i tölten när jag rider på vanligt tredelat eller rakt som jag måste ha i lättklass. Väldigt tråkigt är det för hon blir så styv och fokuserar mest på att lägga energi på att kämpa emot bettet och glömmer då av att arbeta rätt med kroppen. På pelhamstången går hon MYCKET bättre och kan slappna av på ett helt annat sätt.

Thomas satt upp en stund och testade Tyra. Jag älskar när ens tränare sätter sig på hästen och provar. Jag anser att de kan hjälpa en mycket bättre då när de själva känt på hästen från ryggen. Efter att han suttit där några varv och jag fått lite mer tips gick det mycket bättre. Jag ska leda med tygeln inåt i kurvorna utan att tappa yttertygeln för att på så sätt hjälpa henne i tölten till en bättre balans. Sen sa han även att jag kan försöka bredda mina händer lite och det kändes också bättre.

Jag fick svar på en viktig fråga jag klurat på. Vad jag egentligen som ryttare ska göra med min sits och inverkningar i tölt. Framförallt i ökad tölt. Jag ska inte göra för mycket helt enkelt.

I traven tyckte han att jag ska sitta ner när jag visar henne för hon slappnar av bättre då. Jag stör även henne mindre och hon ska hellre gå lite friare och avslappnat med rörelse genom hela kroppen än att jag ska samla upp henne för det blir lätt att hon mest knäcker av i nacken med förlorad rörelse genom kroppen då. Detta tips kommer hjälpa mig massa för detta tror jag verkligen på.

Bild på Thomas och Tyra och jag står och lyssnar :D


RSS 2.0